Juhlan aika

Juhlan aika

Keväällä käynnistyy juhlasesonki, joka jatkuu läpi kesän. Juhlia järjestetään eri syin, mutta pääasiallinen tarkoitus on kutsua ystävät koolle yhteisen ilon merkeissä. Juhlia voi epämuodollisesti pihajuhlien tai tupaantuliaisten myötä tai virallisemmin pyöreitä vuosia täytettäessä tai valmistujaisissa.

Mitä juhlitaan?

Valmistautuminen alkaa juhlien aiheesta, eli syystä miksi juhlitaan. Se, kenen juhla on kyseessä, vaikuttaa valintoihin teemasta vieraslistaan ja tarjoiluun. Budjetilla rajataan sekä vieraslistaa että myös juhlapaikan valintaa. Kutsuvieraslistaa laatiessa on hyvä muistaa dynamiikka, jotta juhlatunnelma säilyy loppuun asti.

Hyvä tapa on toimittaa kutsut noin kuukautta ennen h-hetkeä juhlan luonteeseen sopivalla tavalla: virallisissa juhlissa lähetetään postitse kutsu rsvp:n kera, rennommissa tilaisuuksissa voi riittää kutsu viestillä tai esimerkiksi luomalla tapahtuma Facebookissa. Kutsussa on hyvä informoida vieraita riittävästi juhlien luonteesta ja tarkoituksesta. Myös aikataulu on syytä mainita, koska etenkin kaukaa saapuvia vieraita kiinnostaa usein tieto siitä, onko kyseessä liukuva kahvitilaisuus vai pitkän kaavan mukaan etenevä ruokailu. Sopiva informaatio juhlien ohjelmasta antaa myös hyvä käsityksen tilaisuuden luonteesta ja kestosta. On kohteliasta ilmoittaa naapureille tai isännöitsijälle etukäteen juhlista, varsinkin jos juhlat järjestetään yhteisessä pihapiirissä. Samoin kannattaa huomioida autolla saapuvat vieraat pysäköintiohjeilla ja -kylteillä.

Ruokailutilassa juhlakattaus ja seinustalla valkoinen vitriini lasihyllyillä.

Ahti Taskisen suunnittelema Vitriini-hylly on aikaa kestävä klassikko ja muuntuu erilaisiin kokonaisuuksiin.

Juhlat kotona

Juhlatilan ulkoistaminen säästää siivouksen määrässä ja helpottaa osin järjestelyissä, kuten astioiden ja vieraspaikkojen määrässä, mutta on usein kalliimpi vaihtoehto kuin juhlien kotona järjestäminen. Paikan valinta vaikuttaa myös juhlien kulkuun: juhlatiloissa on yleensä selkeä kotiinlähtöaika, mutta toisaalta kotona viihdytään monesti liiankin pitkään. Juhlien pitäminen kotona rajoittaa myös vieraslistaa tilojen ja istumapaikkojen mukaan.


Huoneiden monipuolisuus helpottaa kotona juhlien järjestäjää. Kun säilytystilaa on riittävästi, on niihin helppo piilottaa ylimääräiset tavarat pinnoilta. Erilaisia tasoja, kuten senkkejä ja lipastoja kannattaa hyödyntää myös istumapaikkojen sijoittelussa kahvittelua varten. Erilaisilla pinottavilla tuoleilla saa nopeasti lisää istumatilaa, ja ne ovat kätevästi säilöttävissä. Huonekaluja voi sijoitella uusiksi helpottamaan kulkua tilasta toiseen ja väliovia voi nostaa pois paikoiltaan sekä tarvittaessa tehdä niistä lisäpöytiä esimerkiksi ulos. Päällysvaatteille on hyvä varata säilytystilaa eteisestä ylimääräisin naulakoin ja kenkätelinein tai organisoida vaatesäilytys toiseen huoneeseen.


Mikäli mahdollista ja säät sallivat, juhlat kannattaa ulottaa myös ulkotiloihin – näin saadaan lisätilaa vieraille. Varsinkin polyrottinkiset pihakalusteet ovat käteviä juhlien aikaan, koska ne ovat kevyt siirtää myös sisätiloihin sateen sattuessa, ja toisaalta juhliin hankittu polyrottinkinen pöytä- tai sohvaryhmä voidaan juhlien jälkeen sijoittaa ulkokäyttöön. Myös parveketta tai terassia kannattaa hyödyntää: kesällä parvekkeelle voidaan sijoittaa lisää istumatilaa tuoleilla tai penkeillä, ja talvella se toimii kylmätilana ruoille ja juomille. Pihalle voi vuokrata myös katoksen tai teltan. Pihajuhliin Suomen suvessa voi varautua myös viltein tai terassilämmittimin.

Polyrottinkinen sohvaryhmä juhlan aikaan

Kattaus

Tarjottavat suunnitellaan juhlien syyn, ajankohdan ja pitopaikan mukaan budjettiin sopivaksi. Myös se, kuinka paljon haluaa juhlien aikana viettää aikaa keittiössä, ratkaisee tarjottavien laadun ja määrän. Epämuodollisemmissa tilaisuuksissa voi pyytää ystäviä tai sukulaisia auttamaan tarvittaessa. Tarjoiluissa on hyvä muistaa myös tiedossa olevat yliherkkyydet sekä tietenkin alkoholittomat vaihtoehdot. Jos tarjottavat tilaa pitopalvelusta, saa sieltä usein kätevästi vuokrattua myös astiat. Muutoin ruokailu- ja tarjoiluastioita kannattaa kysellä lainaan.


Suunnittele koristelu, kattaus ja ohjelma juhlien teeman mukaisesti. Vuodenajan mukaan luonnonmateriaaleilla, kuten kivillä, kukilla tai yrteillä saa helposti koristeltua juhlatilaa: yrtit ovat myös jatkokäytettävissä juhlien jälkeen. Rekvisiitan suhteen kannattaa käyttää mielikuvitusta ja hyödyntää jo olemassa olevia somisteita, kuten valokuvia tai koriste-esineitä. Teemaan sopivia somisteita kannattaa kysellä myös lainaan. Maljakoita voi lainata, mutta niitä voi soveltaa myös pulloista, kannuista, isoista juomalaseista tai ruukuista.

Gustav-kirjakaapissa koriste-esineet ovat kauniisti esillä.

Juhlien kulku

Juhlat kannattaa aikatauluttaa jo tarjoilujenkin kannalta. Mikäli juhlissa on juonnettua ohjelmaa tai ulkopuolisia esiintyjiä, on aikataulussa pysyminen erittäin tärkeää. Juhlien työnjako on hyvä suunnitella myös etukäteen: kuka hoitaa vieraiden vastaanoton, kuka tarjoilee ja kenen vastuulla on ohjelmassa pysyminen. On hyvä varautua myös äkillisiin siivoustehtäviin juhlien aikana, kuten myös juhlien jälkeiseen siivoukseen. Lapsivieraille voi järjestää omia puuhia, jotta viihtyvät juhlissa paremmin. Pelit, lelut, piirustusvälineet tai videot viihdyttävät nuorempaa väkeä. Juhlien päätarkoitus on kuitenkin pitää hauskaa, joten muutoksille kannattaa suunnitteluissakin jättää liikkumavaraa.

Niemen tehtaat valmisti 50-luvulla useita erilaisia puisia leluja.

Niemen Tehtaiden valmistamia puisia leluja 50-luvulta.

Juhlien jälkeinen elämä

Juhlien jälkeiseen elämään kuuluu usein isompi siivousurakka sekä tavaroiden ja huonekalujen sijoittelu takaisin paikoilleen. Lainatuista tavaroista, kuten astioista voi olla hyvä pitää listaa, jotta ne muistaa palauttaa oikeille henkilöille.

Vieraiden kiittäminen juhlien jälkeen täydentää juhlan ja jättää vieraille mukavan muiston juhlista. Henkilöjuhlissa usein lähetetään vieraille kuvallinen kiitoskortti, jota voi personoida henkilökohtaisella tekstillä. Yhteiskuva juhlista, tai vaikka resepti tarjoiluista on myös hauska tapa kiittää vieraita.

Kesäinen juhlakakku värikkäine koristeluineen

Share:
Copyright © 2017 byNIEMI