Vinkkejä kesäkalusteiden valintaan

Vinkkejä kesäkalusteiden valintaan

Piha- ja puutarhakalusteet joutuvat usein kestämään vaihtelevia ja koviakin sääolosuhteita sateesta paahteeseen, ja siksi onkin tärkeää valita olosuhteisiin sopivista ja laadukkaista materiaaleista valmistetut kalusteet. Kalusteiden säännöllinen hoitaminen, suojaaminen sekä asianmukainen talvisäilytys pidentävät kesäkalusteiden käyttöikää ja säilyttävät niiden ulkonäön.

Kesäkalusteiden valinnassa on hyvä ottaa huomioon kalusteiden käyttötarve ja sijoittuminen. Pienille parvekkeille sopivat sirommat pöytä- ja tuoliyhdistelmät ­– suuremille terasseille mahtuvat sohvat isommallekin porukalle. Pienissä tiloissa pinottavuus ja muunneltavuus ovat merkittäviä valintaan vaikuttavia seikkoja, kun taas suurissa pihoissa erilaisia ryhmiä voidaan sijoitella vapaammin. Pihakalusteissa käytetään nykyään myös eri materiaalien yhdistelmiä. Trendinä on, että terassi tai parveke toimii nyt yhtenä monikäyttöisenä kodin lisähuoneena.

 

5 vinkkiä kalusteiden valintaan

  1. Jos haluat kesäkalusteet pihaan tai avoimeen tilaan, valitse alumiinirunkoinen polyrottinki.
  2. Jos etsit kalusteita suojaisalle terassille, voit valita myös puiset kalusteet.
  3. Jos haluat käyttää pihakalusteita myös talvella esimerkiksi parvekkeella, valitse puiset kalusteet.
  4. Jos säilytystilaa on vähän, valitse monikäyttöiset tai helposti pinottavat kalusteet. Polyrottinki kestää talvenkin ulkona.
  5. Jos haluat helppohoitoiset ja säänkestävät kalusteet, polyrottinki on oikea valinta.

Sunsera kesäkalustemalliston sohvaryhmä, ruokapöytä ja rahit luovat ajattoman kokonaisuuden modernille terassille.

Valitse sopiva materiaali

Polyrottinki ja polywood

Polyrottinki on hyvä valinta suomalaiseen kesäpihaan, sillä se kestää hyvin sadetta ja myös talvipakkasia. Polyrottinki on muovimateriaalista valmistettu rottinkijäljitelmä ja sitä valmistetaan eri leveyksissä ja muodoissa. Polywood on polyrottingin tapaan muovista valmistettu puujäljitelmä, jota käytetään suuremmissa ja lankkumaisissa pinnoissa, kuten pöytälevyissä. Kesäkalusteissa käytetyn polyrottingin laatu voi vaihdella paljonkin, vaikka ulkoisesti kalusteet näyttäisivät samankaltaisilta. Polyrottinkia on litteää, puolipyöreää ja pyöreää muotoa, ja näitä saa myös eri vahvuuksina. Pyöreä ja puolipyöreä muoto jäljittelevät aidon rottingin ilmettä ja näyttävät kalusteissa luonnollisemmalta ja vähemmän muoviselta kuin litteä polyrottinki. Laatuun vaikuttavat myös polyrottinkikuidun tiheys, paksuus sekä pintakäsittely. Polyrottinkia saa läpivärjättynä ja pintavärjättynä, ja näistä pintavärjätyn ulkopinta on luonnollisemman näköinen. Laatuluokaltaan korkea materiaali on pitkäikäinen vaihtoehto.

Litteä polyrottinkiPuolipyöreä polyrottinkiPyöreä polyrottinki

Litteän ja puolipyöreän polyrottingin leveys on laadukkaassa kesäkalusteessa vähintään 7mm, pyöreässä 3mm.

Paras runkomateriaali polyrottinkisiin kesäkalusteisiin on ehdottomasti alumiini. Alumiini on kevyttä, kestää hyvin säänvaihteluita kuten pakkasta, eikä se ruostu kuten teräs. Alumiini ei kuitenkaan kestä naarmuuntumista, ja siksi kolhut on puhdistettava ja paikkamaalattava välittömästi. Polyrottinkisissa pöydissä on hyvä olla käytön helpottamiseksi päällä pöytälasi karkaistusta lasista. Karkaistu lasi ei rikkoutuessaan muodosta teräviä sirpaleita, vaan se hajoaa pieniksi muruiksi. Hyvä pöytälasin vahvuus on vähintään 5 - 8mm.

Muovien tapaan polyrottinki ei jäätyessään kestä painoa, joten talveksi polyrottinkiset kalusteet on syytä suojata käytöltä ja lumen painolta. Muutoin polyrottinki on helppohoitoinen ratkaisu pihakalusteisiin: ne voi tarvittaessa puhdistaa pinnalta miedolla saippuavedellä ja kuivata. Esimerkiksi vahapesulla saadaan polyrottinkisten kalusteiden pinta vettähylkivämmäksi.

Salsera pöydässä on lasinen pinta

Puu

Puu on luonnontuote, joka elää koko ajan – toisin sanoen puiset puutarhakalusteet reagoivat säänvaihteluihin. Altistuessaan eri sääolosuhteille, kuten kosteudelle, kuivuudelle, auringolle ja tuulelle, puun ulkonäkö muuttuu ja siihen saattaa tulla esimerkiksi halkeamia. Puun rakenne, oksankohtien ja vuosirenkaiden sijainti poikkileikkauksessa ovat aina erilaiset puulajista ja sen ominaisuuksista riippuen. Huoltamalla puisia puutarhakalusteita oikein niiden ulkonäkö säilyy tai jopa paranee. Puinen pihakaluste on perinteinen vaihtoehto: se on tukeva, mutta samalla myös melko painava. Puiset pihakalusteet ovat hyvä valinta silloin, kun ne sijoitetaan paikkaan, jossa ne eivät altistu liialliselle kosteudelle. Vaikka puu kestää sään vaihteluita hyvin, on puun sisään pääsevä kosteus haitallista. Myös puun liiallista kuivumista ja halkeamista voi välttää öljyämällä, maalaamalla tai lakkaamalla, sekä säilyttämällä kalusteita oikein.

Puiset pihakalusteet on yleensä käsitelty hoitoaineella, mutta lian ja kosteuden kertyminen pinnalle saattavat aiheuttaa pintahomeen muodostumista. Puiset pihakalusteet on siksi hyvä suojata katoksen tai suojapeitteen alle sään ja lian vaikutuksia vastaan. Puisten pihakalusteiden asettamista suoraan maakosketukseen tulisi myös välttää. Puisten kalusteiden tulee antaa kuivua ennen peittämistä, eikä niitä saisi peittää muovilla, koska se saattaa aiheuttaa sienen kasvua.

Pinja pöytä ja penkkiryhmä vehreässä puutarhassa. Pinja-kalusteryhmä on tehty puusta.

Painekyllästetty puu

Painekyllästetyt puiset pihakalusteet ovat yleensä mäntyä tai kuusta. Painekyllästetylle puulle on ominaista, että sen väri haalistuu auringon UV-säteilyn vaikutuksesta ja että sen pinnassa on koloja ja halkeamia. Kyllästetystä puusta valmistettuja pihakalusteet voidaan käsitellä tarvittaessa puuöljyllä 1-2 kertaa vuodessa, ja sävytetyllä puuöljyllä saadaan suoja myös auringon aiheuttamaa haalistumista vastaan.

Maalatut tai lakatut puut

Maalatut tai lakatut puiset pihakalusteet tulee erityisesti suojata auringonpaisteelta ja sateelta. Mahdolliset kolhut ja naarmut tulisi heti puhdistaa ja paikkamaalata. Jos maalipinta on alkanut lohkeilla, kalusteen voi hioa ja käsitellä uudelleen. Öljykäsitellyn puukalusteen huolto on helpompaa kuin maalatun, vaikkakin öljykäsittely on syytä tehdä sekä ennen että jälkeen talvisäilytyksen.

Puinen valkoinen pöytä ja kaksi tuolia keväisessä rantamaisemassa. Coffee parvekeryhmä sopii siron muotoilunsa vuoksi parvekkeelle ja pienelle terassille.

Akaasia, tiikki ja muut kovapuut

Kovapuu-nimikkeen alta löytyy esimerkiksi akaasiasta, tiikistä, eukalyptuksesta tai muusta trooppisesta lehtipuusta valmistettuja kalusteita. Puun todellinen kovuus vaihtelee lajin mukaan, kuten myös tiheys, joka vaikuttaa kalusteen painoon. Akaasia on vaalea puu, josta tehdyt kalusteet vaativat vuosittaista huoltoa, kuten suojakäsittelyä joko öljyllä tai vahalla. Tiikistä tai muusta kovapuusta tehdyt pihakalusteet suositellaan käsiteltävän tiikki- tai kovapuulle tarkoitetulla lahoamista estävällä öljyllä ainakin kahdesti käyttökauden aikana, jopa useammin riippuen sääolosuhteista. Kalusteiden on oltava puhtaita ja kuivia ennen käsittelyä, jotta puun sisälle ei jäisi vettä suojakäsittelyn alle. Puisia kalusteita ei kannata varastoida liian lämpimässä tilassa puun halkeamisriskin vuoksi, vaan ilmavasti esimerkiksi katoksessa. Tiikki- ja muut kovapuiset kalusteet on hyvä puhdistaa ja öljytä ennen sekä varastointia että käyttöönottoa.

Mode ruokapöydän puupinta on harmaan väristä akaasiaa ja pöydän ympärillä on kahdeksan tuolia.

Sisusta terassi persoonallisesti

Monissa pihakalusteissa on erilliset pehmusteet, jotka on suojattava kosteudelta. Pehmusteet valmistetaan usein polyesteristä, mikä tekee niistä kevyitä, kestäviä ja helppohoitoisia. Pehmusteiden tulee pysyä kalusteissa hyvin paikallaan, mutta ne tulee saada helposti irrotettua suojaan sateelta tai puhdistusta varten. Monissa pihakalusteryhmissä on myös kalusteita, joiden sisällä voidaan säilyttää pehmusteita silloin, kun kalusteita ei käytetä. Pehmusteet voi pesuohjeesta riippuen yleensä pestä käsin vedellä ja pesuaineella.

Tahiti parisohva kahdella rahilla

Koska terassilla tai parvekkeella on usein monta eri käyttötarkoitusta – sitä käytetään oleskeluun, ruokailuun ja ruoanlaittoon tai siellä kasvatetaan kasveja – kalusteet ja sisustus kannattaa suunnitella käytön mukaan oman kodin tyyliä unohtamatta. Koriste- ja hyötykasveille sopivat tilan koon mukaan erilaiset istutusastiat, kuten hyllyt ja laatikot.

Pinja kukkahylly parvekkeellaPinja istutuskehä puutarhaan ja pihaviljelyyn

Kesäkalusteet on hyvä käydä läpi talven jäljiltä, ja tarvittaessa puhdistaa ja käsitellä ne, sekä kiristää mahdolliset ruuvit. Uudet hankinnat kannattaa tehdä keväällä hyvissä ajoin, jolloin valikoimat ovat suurimmillaan. Pitää muistaa, ettei mikään pihakaluste ole kuitenkaan täysin huoltovapaa, vaan säännöllinen puhdistus pitää tuotteen myös paremman näköisenä ja suojaaminen estää rajuilta sääolosuhteilta ja kolhuilta. Kalusteet, esimerkiksi tuolit kannattaa käytön ulkopuolella kallistaa pöytää vasten niin, ettei niiden pinnoille kerry vettä.

On hyvä muistaa, että laadukkaan kalusteen hinta jakautuu useammalle vuodelle pitkän käyttöiän vuoksi, ja ne ovat siksi myös ekologinen ratkaisu. Pihakalusteiden hankinnassa kannattaa ottaa huomioon myös mahdollisuus täydentää kalustusta myöhemmin lisämoduuleilla tai pöydillä.

Salsera moduulisohvassa on mukavat pehmusteet ja koristetyynyt. Matalassa sohvapöydässä on lasinen kansi.

Share:
Copyright © 2017 byNIEMI