Jo 120 vuotta suomalaisissa kodeissa ja työpaikoilla

Vuonna 1898 tyrvääläinen sorvarimestarin oppipoika Wilho Niemi perusti oman puusepänverstaan torpan nurkkaan. Wilho Niemi myymässä torilla lasten keinutuoleja
Wilhon sorvaamista piipuista ja napeista alkoi Niemen Tehtaiden matka Suomen vanhimmaksi ja yhdeksi suurimmista huonekaluvalmistajista.

Perimätiedon mukaan nuori Wilho Niemi meni rengiksi Hujun tilalle. Talon isäntä ei kuitenkaan oikein innostunut miehen täyttämistä heinäseipäistä ja käskytti tämän tekemään kirveenvarsia. Kirveenvarsia alkoi syntyä niin nopeaa tahtia, että isäntä kannusti Wilhoa alkamaan puusepäksi. Vuoden verran Wilho toimi sorvarimestari Malakias Salon oppipoikana, kunnes vuokrasi torpan ja aloitti puunjalostuksen polkusorvilla. Oma yritys alkoi jo vuonna 1898, 19-vuotiaana, pienen torpan nurkkauksessa.

Pääartikkeleina olivat alkuun piiput, napit sekä riippumattojen ja verkkokassien puuosat. Pian tulivat mukaan lasten huonekalut, keinuhevoset ja keinutuolit ja niitä syntyi jo siinä määrin, että synnynnäiset myyntitaidot joutuivat koetukselle. Myyntimatkat suuntautuivat vuodenaikojen mukaan joko potkukelkalla, polkupyörällä tai junalla markkinapaikoille ja toreille. Kauppamies viihtyi maailmalla, kysyntää oli ja kauppa kävi hyvin. Niin yritys siirrettiin vuosisadan alussa Tyrväänkylään isompiin tiloihin. Voima tehtaan laitteisiin saatiin hevoskiertoisella väkipyörällä. Noilta ajoilta muistetaan mittava tilaus: 200 000 sotilaspiippua Venäjän armeijalle!

Niemen Tehtaiden puulelujaTuotevalikoima ja työntekijämäärä kasvoivat suotuisalla 30-luvulla. Puulelujen valmistus teki tehdasta tunnetuksi. Sota-aikana lelujen valmistus väheni, mutta sotien jälkeen Suomen lasten tunnetuimmat ja hauskimmat puulelut olivat Niemen Tehtaiden tuotantoa.

1950 -luku
Wilhon poika Aarno palasi rintamalta ja alkoi johtaa tehdasta. 1950-luvulle saakka leikkikalut olivat hallitsevassa asemassa yrityksen tuotannossa. Tuolloin tuotannon pääpaino siirtyi huonekalujen valmistukseen. Muiden ohella tuotteiksi sopivat luontevasti lasten syöttötuoli, lastensänky ja leikkikehä. Niemen Tehtaan pinnasänky ja syöttötuoli kuuluvat suomalaisen huonekaluteollisuuden klassikoihin.

1960 -luku
Vuosikymmen oli kasvun aikaa huonekalujen valmistuksessa. Siirryttiin levymateriaalien käyttöön ja pintojen viilutukseen. Sorvausperinteitä haluttiin edelleen kunnioittaa ja tämä otettiin huomioon tuotekehittelyssä. Myös muotoiluun haluttiin panostaa – tällä aikakaudella Niemelle huonekaluja suunnitteli mm. Yrjö Sotamaa. Vuonna 1965 yrityksen vetovastuu siirtyi Aarnon pojalle, Matti Niemelle. Matilla oli selkeä näkemys teollisuudesta toiminnan kulmakivenä ja hänen aikanaan Niemen Tehtaiden tuotanto muuttuikin kokonaisvaltaisesti teolliseksi.

Arnica1970 -luku
Tehtaan kehityksessä alkoi voimakas uudistumisen aika. Konekannan uudistaminen huipputasolle aloitettiin, toimintoja rationalisointiin ja uutta rakennettiin. Niemen tehtaiden nykyinen johtaja Panu Niemi tallasi pienillä huopatossuillaan jalanjäljet uuden tehdasrakennuksen tuoreeseen betoniin. Markkinointiin kiinnitettiin erityistä huomiota. Vuosikymmenen lamasta huolimatta markkinoille tuotiin monia uusia tuotteita kuten Arnica-sarja. 

1980 -luku
Kysyntä kasvoi. Konekantaa kehitettiin ja tuotantokapasiteettia lisättiin suurten huonekalusarjojen valmistamiseksi. Niemen Tehtaat Oy sai tunnustusta muun muassa Vuoden Huonekaluksi valitusta Linea-eteiskalustesarjasta 1981. Tehdastiloja rakennettiin lisää. Vammalan tehtaan lisäksi Suodenniemeltä ostettiin vuonna 1985 saha, jonka ympärille nykyisen kokopuisia kalusteita valmistavan tehtaan toiminta rakentuu. Vammalan tehdas keskittyi pääasiassa levykalusteisiin.

Yhtiön nykyinen vetäjä Panu Niemi on toisen polven diplomi-insinööri ja sai vastuullisen tehtävän isältään jo 23-vuotiaana 1989, mutta sai toki suorittaa opiskelunsa loppuun Matti-isän kantaessa vastuun tehtaan pyörittämisestä.

1990 -luku
90 -luku oli dynaamisen tuotannon sekä voimakkaasti lisääntyvän viennin kautta. Samalla pyrittiin vastaamaan tuonnin kiristämään kilpailuun kotimaassa. Kuluttajien kiinnostus sisustukseen loi tilauksen kestävän kehityksen tuotesuunnittelulle. Perinteitä kunnioittaen valmistetut yrityksen kokopuiset tuotesarjat Jugend ja Billnäs edustavat parhaiten tätä kehitystä. Billnäs- ja Jugend-mallistot vastaavat rakenteeltaan ja toteutukseltaan 30-luvun suomalaisia klassikkomalleja. Tuotantotekniikan kehitys mahdollistaa osaltaan tyylillisen perinteen säilyttämisen nykyisen työergonomian vaatimuksia unohtamatta.

2000 -luku
Uusi ajaton ja rauhallinen Gustav –mallisto nousi Niemen tehtaiden suosikkisarjaksi. Kansainvälistymisestä löytyi tukea perinteille ja kotimaisuudelle, kun Vietnamin tehdas avattiin. Tehdas keskittyy kesäkalusteiden valmistukseen laajentaen Niemen tehtaiden ennestään laajaa mallistoa. Yhtäkkiä Kiikan Kilpijoen kylästä lähtöisin olevasta yrityksestä oli tullut kansainvälinen toimija. Myös Tallinnaan avattu Niemi Sofa on osa tätä strategiaa.

2010 -luku
Tämänhetkinen tuotevalikoimamme koostuu kodinkalusteiden lisäksi päiväkoti-, hoivakoti- ja toimistokalusteista. Palvelemme sinua myös verkossa. Tervetuloa tutustumaan tuotteisiimme ByNiemi verkkokauppaan!

Kaikki mallistomme jälleenmyyjätietoineen löydät verkkosivuiltamme.

 

Kansainvälistä liiketoimintaa perheyrityksen arvoilla.

Copyright © 2017 byNIEMI